Mali Bülten 2025-21- Menkullerin Satış Sözleşmelerini Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Yapma Kısıtlaması Kaldırıldı

Ana Sayfa > Mart 2025 > Mali Bülten 2025-21- Menkullerin Satış Sözleşmelerini Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Yapma Kısıtlaması Kaldırıldı

Mali Bülten 2025-21- Menkullerin Satış Sözleşmelerini Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Yapma Kısıtlaması Kaldırıldı

6 Mart 2025 Tarihli Resmi Gazete ’de Yayımlanan 32/72 sayılı Kambiyo Tebliğiyle, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün hale geldi.
Ayrıca, 32-45 sayılı Tebliği değiştiren 32/73 nolu Kambiyo Tebliğiyle, yetkili müesseselerin kamera kayıt sistemini saklama süresi 2 (iki) yıla çıkartıldı.

Mali Bülten 2025-21- Menkullerin Satış Sözleşmelerini Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Yapma Kısıtlaması Kaldırıldı

DÖVİZ CİNSİNDEN VEYA DÖVİZE ENDEKSLİ MENKUL SATIŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLEME SERBESTİSİ VE DİĞER DÜZENLEMELER
(32/72 NOLU KAMBİYO TEBLİĞİYLE YAPILAN DÜZENLEME)
Taşıt Hariç Menkul Satış Sözleşmeleri
28/2/2008 tarihli ve 26801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilerek taşıt hariç menkul satış sözleşmelerinde döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme yapma serbest getirilmiştir:
“(9) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.”
Buna göre, taşıt satış sözleşmeleri dışındaki tüm MENKUL SATIŞLARINDA sözleşme bedelinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenmesi mümkün hale geldi. MENKUL KİRALAMA sözleşmelerinde de taşıt kiralama sözleşmeleri hariç tümü döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilir.
Ancak, GAYRİMENKUL SATIŞ ve KİRALAMALARINDA halen dövizle sözleşme yapma yasağı devam etmektedir.
Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ile EYDEP Kapsamında Yapılan Sözleşmeler
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8 inci maddesinin 15’nci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” ibaresi “kararlaştırılması” şeklinde değiştirilmiştir. Böylece 15’ncı fıkra şöyle olmuştur:
<<(15) On altıncı fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (Değişik ibare:RG-24/1/2025-32792) şirketleri ile Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında (A) veya (B) seviye sertifikaya sahip olan şirketlerin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak (Değişik ibare:RG-6/3/2025-32833) kararlaştırılması mümkündür. >>
Söz konusu 8’nci maddenin bütünü aşağıda EK’te yer almaktadır.
Bu düzenleme 6 Mart 2025’de yürürlüğe girmiştir.
Yetkili Müesseselerin Kamera Kayıt Sistemini Saklama Süresi
Bu hususta 32/73 nolu Kabiyo tebliğiyle Yapılan düzenleme ile bir(1) yıllık süre 2(iki) yıla çıkartılmıştır. İlgili fıkralar şöyledir:
<<(1) Yetkili müesseseler Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde kamera
ve görüntü kayıt sistemini çalışır şekilde kurulu bulundurmak zorundadır. Kamera ve görüntü kayıt sistemleri ile elde edilen kayıtların kayıt tarihinden itibaren en az 2 yıl süreyle saklanması zorunludur. (2) Yetkili müesseseler faaliyete ara verdikleri dönemde kamera ve görüntü kayıt sistemlerini çalışır durumda bırakmak zorundadır. Kamera ve görüntü kayıt sisteminin kapatılmasını zorunlu kılan tadilat ve benzeri mücbir sebep hallerinin varlığı durumunda önceden Bakanlığa bilgi verilmesi zorunludur. (3) Yetkili müesseseler Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde kamera sisteminin çalışıp çalışmadığına ilişkin her gün gerekli kontrolleri yapmak ve meydana gelen arızaları Bakanlığa ve sistemin bakımını üstlenen firmalara bildirmek zorundadır. (4) Kamera ve görüntü kayıt sisteminin bu Tebliğde yer alan şartları taşıyacak şekilde kurulduğuna ilişkin söz konusu sistemleri kuran firmalardan belge alınması zorunludur. (5) Yetkili müesseselerin kamera ve görüntü kayıt sistemleri ile elde edilen kayıtları haftalık olarak mevcut iş yerlerinden farklı bir lokasyonda veya bulut bilişim hizmetlerini kullanmak suretiyle aynı görüntü kalitesiyle yedeklemesi ve bu verileri en az 2 yıl süreyle saklaması zorunludur. >>
Sayfamızı Paylaşın