Mali Bülten 2022/2: Ücretlerin Vergilendirilmesi Hususunda 1.1.2022’den İtibaren Getirilen Yeni Vergi Düzenlemeleri

Ana Sayfa > Ocak 2022 > Mali Bülten:2022/2

Mali Bülten 2022/2: Ücretlerin Vergilendirilmesi Hususunda 1.1.2022’den İtibaren Getirilen Yeni Vergi Düzenlemeleri

25 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7349 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanununda(GVK) ve Damga Vergisi Kanununda bazı yeni düzenlemeler yapıldı.

 

Mali Bülten 2022/2: Ücretlerin Vergilendirilmesi Hususunda 1.1.2022’den İtibaren Getirilen Yeni Vergi Düzenlemeleri

  1. ASGARİ ÜCRET İÇİN GELİR VERGİSİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

Asgari Ücretin Gelir Vergisinden İstisna Edilmesiyle ilgili Eklenen 23’ncü Maddenin 18’nci Bendi:

 

 

“18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).”

 

 

Buna göre, asgari ücretin net tutarı gelir vergisinden istisna edilmiştir.

 

Ancak, istisnayı aşan ücretlerin vergilenmesinde, yine asgari ücret kadar kısmı vergiden istisna edilecek fakat, vergi dilimleri ve oranları, sanki istisna yokmuş gibi uygulanmaya devam edecek. Diğer bir deyişle, vergi dilimleri, asgari ücrete de tekabül eden ücret dahil hesaplanacak. Vergi bu şekilde hesaplandıktan sonra, hesaplanan vergiden asgari ücrete isabet eden kısmı düşülerek ödenecek vergi bulunacak.

 

Eğer, bir ücretli kişi, birden fazla işverenden ücret alıyorsa, asgari ücret istisnası, en yüksek olan ücrete uygulanacak.

 

 

Asgari Ücretin Vergiden İstisna Edilmesi Sonucu GVK’nun Kaldırılan Maddeleri de şunlar:

 

7349 sayılı Kanunla, GVK’nın 32 nci maddesi, 64 üncü maddesi, 108 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi, 109 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile ikinci ve üçüncü fıkraları, 110 uncu maddesi, 118 inci maddesi ve 122 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Kaldırılan Maddeler Şunlardır:

 

Madde-32: Asgari Geçim İndirimi (kaldırıldığı için hükümleri burada verilmemiştir.)

 

Madde-63: Diğer Ücretler tanımında yer alan ücretlerin vergilendirilmesi: Bu maddenin kalkmasıyla ‘’diğer Ücret’’ olarak tanımlanan basit usuldeki ücret ve diğer muhtelif ücret de vergiden istisna kılınmıştır.

 

Madde-108/3. Bent: Diğer ücretlilerin vergilendirme dönemine ilişkin tanımlamanın gereği kalmadığı için kaldırılmıştır.

 

Madde-109/Birinci Fıkrasının 2 nolu Bendi; ikinci ve üçüncü fıkraları: Diğer ücretlerin tarhiyat zamanına ilişkin düzenlemeler kaldırılmıştır.

 

Madde- 110: Vergilendirme Dönemi İçinde İşe Başlayan Diğer Ücret Sahiplerinin Vergi Matrahı ve Vergileri ile ilgili bu madde yürürlükten kaldırıldı.

 

Madde-118: Diğer Ücretler Üzerinden Tahakkuk Eden Vergilerde Ödeme süreleri ile ilgili bu düzenleme yürürlükten kaldırıldı.

 

Madde-122: Diğer ücret kapsamında vergilendirilen (...) hizmet erbabının muhtasar beyannameye tabi iş verenler nezdinde çalışmaya başlamaları halinde, bu tarihten sonraki aylara ait olmak üzere peşin ödemiş oldukları vergilerin gerçek ücretleri üzerinden hesaplanan vergilere mahsup edileceğini düzenlemekteydi. Bu düzenleme de kaldırıldı.

 

 

 

2. ASGARİ ÜCRET İÇİN DAMGA VERGİSİNDE GETİRİLEN İSTİSNA

 

Asgari ücret konusunda getirilen ikinci vergi istisnası ise damga vergisi hakkında oldu.

 

488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV – Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan “ücretlere ilişkin kâğıtlar” ibaresinden sonra gelmek üzere,  ‘’(Bu maddenin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır)’’ şeklinde bir parantez içi hüküm eklenerek, asgari ücretin damga vergisinden de istisna olması sağlanmıştır.

 

 

Yukarıdaki bütün düzenlemeler 1.1.2022’de yürürlüğe girmiştir.

 

Sayfamızı Paylaşın