Mali Bülten: 2020/28 – Değerli Konut Vergisinde Yapılan Önemli Değişiklikler

Ana Sayfa > Şubat 2020 > Mali Bülten: 2020/28

Mali Bülten: 2020/28 – Değerli Konut Vergisinde Yapılan Önemli Değişiklikler

Değerli konut vergisi 2021’e ertelendi ve ayrıca konutların değerleme yöntemi mevcut emlak vergisindeki usullere dönüldü. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne verilen yetki kaldırıldı ve emlak değerleme uzmanları devre dışı bırakıldı

Mali Bülten: 2020/28 – Değerli Konut Vergisinde Yapılan Önemli Değişiklikler

Değerleme Yöntemi ve Yetkisi Değişti

 

Emlak Vergisinin 42’nci maddesinde yapılan değişiklikle, değerli konut vergisine (DKV) ilişkin değerleme maddesi değişmiştir.

 

Bu değişiklikten sonraki bent şöyle olmuştur:

 

<<Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan (7221 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin a bendi ile değişen ibare Yürürlük; 20.02.2020) 29 uncu maddeye göre belirlenen bina vergi değeri 5.000.000 Türk lirasının  üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabidir.>>

 

 

Bu değişiklikten önce, emlak değeri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenmekteydi. Emlak Vergisi Kanununun 29’ncu maddesine göre, vergi değeri binalar için, Hazine ve Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile 29’uncu maddenin (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak aynı Kanunun 31’ inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan yönetmelik hükümlerinden yararlanılmak suretiyle hesaplanan bedel olmaktadır.

 

Vergiye Ait Değerlerin Tespiti, İlanı ve Kesinleşmesi

 

Bu hususu düzenleyen 43’ncü madde yürürlükten kaldırılmış ve böylece DKV’nde de emlak vergisinin tabi olduğu mutat tespit, ilan ve kesinleşme sistemine dönülmüştür.

 

 

Mükellefiyetin Başlama Tarihi

 

42 ve 45’inci maddede yapılan değişiklikle, Tapu ve Kadastro’nun yetkisi kaldırılmış ve  değerli konut vergisi mükellefiyetinin, mesken nitelikli taşınmazın bina vergi değerinin yukarıda (42 nci maddede) belirtilen tutarı aştığı tarihi takip eden yıldan itibaren başlayacağı yinelenmiştir. Buna göre, yeniden bütün binalar için vergi değeri belirleneceğinden değerli konut vergisi mükellefiyeti konut değeri 5.000.000 lirayı geçen herkes için 2021 yılında başlayacaktır.

 

 

DKV’nin Matrahı ve Vergi Dilimi Yeniden Tanımlandı

 

Verginin matrahı, bina vergi değerinin 42 nci maddede yer alan tutarı (5.000.000 TL) aşan kısmıdır.

Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri;

5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil) 5.000.000 TL’yi aşan kısmı için               (Binde 3)
10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için 7.500 TL, fazlası için                        (Binde 6)
10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL, fazlası için                                            (Binde 10)

oranında vergilendirilecektir.

Burada sadece dilimin tanımı değiştirilmiş ve fakat vergi oranları ve dilimler değişmemiştir.

 

Türkiye Sınırları İçinde Tek Meskeni Olanlara Tanınan Muafiyet

 

Bu muafiyetin içeriği şu şekilde değişmiştir:

 

Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) (Bu hüküm, belirtilen kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları hâlinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.).

 

 

Bu metnin eski şekli şöyle idi:

 

<<b) Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olan kişilerden; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) (Bu hüküm, belirtilen kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları hâlinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır.).>>

 

Bu düzenleme ile 18 yaşını doldurmamış olanların sahip olduğu tek mesken de muafiyet kapsamına alınmıştır. Böylece muafiyetin uygulanmasında da vergilemede adalet prensibine uyulmuştur.

 

Paylı Mülkiyet ve Elbirliği Mülkiyeti

 

Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacaktır.

 

 

Vergiye Tabi Konut değeri Sınırının ve Matrah Dilimlerinin Artırılmasında Usul

 

Kanunun 42’ nci maddede yer alan konut tutarı (5.000.000 TL) ile 44’ncü maddenin ikinci fıkrasında yer alan vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz (matrah dilimlerinin) değerlerinin alt ve üst sınırları her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılacaktır. Bu şekilde hesaplanan tutarların 1.000 Türk lirasına kadar olan kesirleri dikkate alınmaması da hükme bağlanmıştır.

 

Cumhurbaşkanı, yukarıda belirtilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetindeki artış oranını yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkili kılınmıştır.

Geçiş düzenlemesi (2020 yılı): Beyanname Verilmeyecek ve Vergi Alınmayacak

 

7221 sayılı Kanunun “GEÇİCİ MADDE 24’’ üncü maddesiyle aşağıdaki düzenleme yapılmıştır.

 

<<Bu Kanunun “Dördüncü Kısım” başlığı altında düzenlenen değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlar. 2020 yılına ilişkin olarak 2020 yılında verilmesi gereken beyanname verilmez, vergi tahakkuk ettirilmez.

 

Değerli konut vergisinin uygulamasında bu maddeyi ihdas eden Kanunun yayımı tarihinden önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değerler dikkate alınmaz.>>

 

 

Verginin Bir Yıl Daha Ertelenme İhtimali Var

 

Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan süreleri bir yıla kadar uzatmaya yetkili kılındığından, verginin tahakkukunun 2022’ye uzaması ihtimali de vardır.

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

 

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

Sayfamızı Paylaşın