Mali Bülten: 2021/11 – e-Belge uygulamalarına ilişkin 509 No.lu VUK Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 526 nolu VUK Tebliği yayımlandı

Ana Sayfa > Şubat 2021 > Mali Bülten: 2021/11

Mali Bülten: 2021/11 – e-Belge uygulamalarına ilişkin 509 No.lu VUK Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 526 nolu VUK Tebliği yayımlandı

09.02.2021 tarihinde Resmi Gazete'de 509 No.lu VUK Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No:526) yayımlanmıştır. Söz konusu tebliğe göre, ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçecektir. Ek olarak, e-Belgelere ilişkin noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılan ihbar veya ihtarlar ile e-Belge iptal işlemlerinin 01/05/2021 tarihinden itibaren ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzda belirtilen usul, esas ve süreler içinde, elektronik ortamda Başkanlık bilgi işlem sistemine bildirilmesi zorunlu olacaktır.

Mali Bülten: 2021/11 – e-Belge uygulamalarına ilişkin 509 No.lu VUK Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 526 nolu VUK Tebliği yayımlandı

 

 e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”) ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.) 01.07.2021 tarihi itibariyle e-Fatura uygulamasına geçecektir.

e-Arşiv Fatura Olarak Düzenleme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden (https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html) ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesi zorunludur.

e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi

509 No.lu VUK Tebliği’nde IV.3.5. başlığı madde 1, 2, 3, 7 ve 8’de belirtilen mükelleflerin söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından, ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin

ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunludur.

e-Döviz Alım – Satım Belgesi

509 No.lu VUK Tebliği’nde kağıt döviz alım-satım belgesi düzenleyen mükelleflerin tanımı genişletilmiştir. Söz konusu uygulamadan döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseseler dahil olmak üzere ilgili mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükellefler yararlanabileceklerdir.

e-Adisyon Uygulaması

509 No.lu VUK Tebliği’ne “IV.12. e-Adisyon Uygulaması” başlıklı bölüm eklenmiştir. 185, 200, 298 ve 299 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği uyarınca, masada servis yapılan ve gerçek usulde (bilanço veya işletme hesabı esasına göre) vergilendirilen hizmet işletmeleri (lokanta, kafeterya, pastane, gazino, bar, pavyon gibi) tarafından kullanılması zorunluluğu bulunan ve kağıt ortamda düzenlenmekte olan “adisyon”un e-belge olarak düzenlenmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesi ile belge veya bilgilerinin Başkanlığa elektronik ortamda iletilmesine veya raporlanmasına ilişkin düzenlemeler eklenmiştir.

Uygulamaya geçebilmek için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • • e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dâhil olması,
  • • e-Adisyon belgesini düzenleyebilme, muhafaza ve ibraz edebilme, belge ve bilgilerini elektronik ortamda Başkanlığa iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olması,
  • • “Özel Entegratör Yöntemi” ya da “Doğrudan Entegrasyon Yöntemi”nden birisini tercih ederek e-Adisyon uygulamasına dâhil olmak için başvuru yapması.

 

Mali Mühür

509 No.lu VUK Tebliği’ne “V.9. Mali Mühür” başlıklı bölüm eklenmiştir. Başkanlık, "Mali Mühür Üretimi Başvuru, Değerlendirme ve İzin Kılavuzu"nda açıklanan teknik koşulları sağlayan kuruluşları da mali mühür üretimi ve satışı konusunda yetkilendirebilir.

 

 

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

Sayfamızı Paylaşın