Mali Bülten: 2021/10 – 5.2.2021 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanan 34 nolu KDV Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde Bazı Değişiklikler Yapıldı

Ana Sayfa > Şubat 2021 > Mali Bülten: 2021/10

Mali Bülten: 2021/10 – 5.2.2021 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanan 34 nolu KDV Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde Bazı Değişiklikler Yapıldı

KDV Genel Uygulama tebliğinde yapılan değişikliklerin başlıkları şöyle: Mücbir sebep halinde KDV tevkifatı; TL hizmet ihracatında KDV iadesi; İSMEP’e KDV istisnası; UEFA’ya KDV istisnası; Milli Eğitim Bakanlığının bilgisayar projesinde istisna; doğal gaz devir ve tesliminde KDV istisnası; konut tesliminde KDV iadesinin zamanı; KDV iadesinin ÖTV’ye mahsubu; KDV iadelerinin özel esaslara göre yapılmasında yeni düzenleme.

Mali Bülten: 2021/10 – 5.2.2021 Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanan 34 nolu KDV Tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde Bazı Değişiklikler Yapıldı

 1. Alıcı ve satıcının mücbir sebep kapsamında bulunması halinde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulaması

26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünün son paragrafının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.”

Mücbir sebep başlangıcından, bitişine kadar olan süre içerisinde Vergi Usül Kanunu’na göre duruma konu olan mükellefler için vergi sorumluluklarının ertelendiği ve beyanname verme sürelerinin ileri bir tarihte oluşturulmasıyla birlikte, süreç dahilinde bulunan kısmi tevkifat kapsamına giren alımlarda tevkifat uygulaması olmayacağı açıklanmıştı.

Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte satıcının mücbir sebep kapsamına dahil olması durumunda, yapılan alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulanacaktır.

2. Hizmet ihracı istisnasında döviz alım belgesi

Mevcut uygulama şeklinde hizmet ihracına ilişkin beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iadesi, hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye gelmeden yerine getirilmemektedir.

Tebliğ ile birlikte gelen düzenlemelerle, faturasında Türk Lirası karşılığı gösterilen hizmet ihraçlarında, bedelin Türk Lirası olarak Türkiye’ye getirildiğini tevsik eden belgelere istinaden de iade yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Ekleme yapılan cümle ise şu şekildedir;

Bununla birlikte, faturasında Türk Lirası karşılığı gösterilen hizmet ihraçlarında, bedelin Türk Lirası olarak Türkiye’ye getirildiğini tevsik eden belgelere istinaden de iade yapılabilir.

3. İSMEP(İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi) kapsamındaki teslim ve hizmetlerde istisna uygulaması

Bu Tebliğin 3 üncü maddesiyle, aynı Tebliğin (II/E-5.), (II/E-5.1.) ve (II/E-5.3.) bölümlerinin birinci paragraflarında yer alan “İstanbul İl Özel İdaresine” ibareleri “İstanbul Valiliğine” olarak, (II/E-5.) ve (II/E-5.1.) bölümlerinin birinci paragraflarında yer alan “31/12/2020” ibareleri “31/12/2025” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yapılacak teslim ve hizmetlerde istisna süresi 31/12/2025 tarihine uzatılmıştır.

4. UEFA Süper Kupa ve UEFA Şampiyonlar Ligi finali müsabakalarında KDV istisnası süreleri

UEFA Şampiyonlar Liginin 2020 yılı yerine 2021 yılı finalinin İstanbul’da yapılacağının tahmin edilmesinden dolayı istisna süreleri üzerinde düzeltmeler gerçekleştirilmiştir.

Bu Tebliğin 4 üncü maddesiyle, aynı Tebliğin (II/E-10.) bölümünün başlığında ve birinci paragrafında yer alan “2020” ibareleri “2021” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre, 2021 UEFA şampiyonlar ligi finali müsabakaları kapsamında yapılacak teslim ve hizmetlerde KDV istisnası uygulanabilecektir.

5. Milli Eğitim Bakanlığına Bilgisayar ve Donanımlarının Bedelsiz Teslimleri ile Bunlara İlişkin Yazılım Teslimi ve Hizmetleri

KDV Kanununun geçici 23. maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri ile bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası, 31/12/2020 tarihine kadar KDV’den istisna edilmiştir.

Bu Tebliğin 5 inci maddesiyle, aynı Tebliğin (II/G-3.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “31/12/2020” ibaresi “31/12/2023” olarak değiştirilmiştir.

6. Doğal Gaz Piyasası Kanununun Ek 1 inci maddesi kapsamında yapılan devirler ve KDV istisnası

KDV Kanuna 7257 sayılı Kanunla eklenen geçici 41. madde ile 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun ek 1. maddesi kapsamındaki devirler KDV’den müstesna tutulmuştur.

Bu hükme ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/G.) bölümünün sonuna eklenen 9. bölümde, istisna uygulamasının 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun ek 1. maddesi kapsamındaki devirleri kapsamına alarak, istisnaya ilişkin işlem gerçekleştiren mükelleflerin, bunlara dair yüklendikleri vergileri indirim konusu yapmalarının olanaklı hale geldiği

açıklanmıştır. Bununla birlikte, söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen verginin iadesi mümkün bulunmamaktadır.

7. Konut teslimlerinde KDV iadesi zamanı

Bu Tebliğin 7 nci maddesiyle aynı Tebliğin indirimli orana tabi işlemlerde iade uygulamasına ilişkin olarak, "Vergi İnceleme Raporuna Göre Mahsuben İade" başlıklı (III/B-3.4.8.) bölümünden sonra gelmek üzere başlığı ile birlikte aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

Buna göre, yapı kullanma izin belgesi bulunan ve tapuda mülkiyet devri gerçekleşen konutlara ilişkin KDV iade talepleri, konutun fiilen kullanımına ilişkin başkaca bir belge aranmasına veya bu bağlamda bir yoklama yapılmasına gerek bulunmaksızın değerlendirmeye alınacağı açıklanmıştır.

Ekleme yapılan kısım:

“3.4.9. Yapı Kullanma İzin Belgesi Bulunan ve Mülkiyeti Devredilen Konutların Tesliminde İade

İndirimli orana tabi konut teslimleri nedeniyle iade talebinde bulunulabilmesi için konutların tamamlanarak alıcılara fiilen teslim edildiğinin tevsiki gerekmektedir.

Gayrimenkul satışlarında mülkiyetin devri ise gayrimenkulün tapuda alıcı adına tescil edilmesi suretiyle gerçekleşmektedir.

Diğer taraftan, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 30 uncu maddesine göre, yapı inşaatının tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye veya valilikten yapı kullanma izni alınması mecburidir. Bu izin, yapı sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespitine ilişkindir.

Bu itibarla, yapı kullanma izin belgesi bulunan ve tapuda mülkiyet devri gerçekleşen konutlara ilişkin KDV iade talepleri, konutun fiilen kullanımına ilişkin başkaca bir belge aranmasına veya bu bağlamda bir yoklama yapılmasına gerek bulunmaksızın değerlendirmeye alınır.”

8. KDV iadesinin ÖTV borcuna mahsubu

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-2.1.1.) bölümünde, mükelleflerin KDV iade alacaklarını; kendilerinin, ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kolektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların) vergi dairelerine olan bütün borçlarına mahsubunu talep edebilecekleri belirtilmiştir.

Bu Tebliğ ile yapılan düzenleme uyarınca, KDV iade alacağı ÖTV Kanunundan doğan borçlara (ÖTV’ye tabi olan malların indirimli oran uygulanmak suretiyle tesliminden kaynaklanan KDV iade alacağının, bu mallara ilişkin ÖTV borçlarına mahsuben iadesi hariç) mahsup edilemeyecektir.

9. KDV iadelerinin özel esaslara göre yapılmasında Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin ilgili kısımlarında düzenlemeler

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E-5.) bölümünün ikinci paragrafında yapılan değişiklikte;

  • • Vergi Usul Kanununun 370. maddesinin (b) fıkrasında, vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce verginin ziyaına uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili merciler tarafından yapılmış olan sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmaya ilişkin ön tespitler bakımından mükelleflere ön tespite ilişkin yazının tebliğ edilebileceği ve mükelleflerin beyanlarını düzeltebilecekleri düzenlendiği,
  • • Söz konusu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasların 519 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlendiği,
  • • Buna göre, Vergi Usul Kanununun 370. maddesinin (b) fıkrasında yer alan uygulama kapsamında ön tespit ve izah değerlendirme komisyonlarınca yapılması gereken işlemlerin 519 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğindeki açıklamalara göre yerine getirileceği, mezkur uygulama kapsamına girmeyen işlemler bakımından ise bu Tebliğin bu bölümündeki açıklamaların uygulanacağı belirtilmiştir.

 

Ayrıca KDV Genel Uygulama Tebliğinin sözü edilen (IV/E-5.) bölümünün yedinci paragrafında yapılan değişiklikle, Vergi Usul Kanununun 370. maddesinin (b) fıkrası uygulaması kapsamında, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmaya ilişkin ön tespit yazısına konu beyanlarını düzeltmeyen mükelleflerin özel esaslara alınacağı, ancak mükellefin söz konusu belgelere isabet eden KDV’yi indirim hesaplarından çıkararak düzelttiğini veya hiç indirim hesaplarına almadığını vergi dairesine tevsik etmesi ya da Tebliğin (IV/E-7.2.2) bölümünde yer alan şartlardan [birinci paragrafın (a) ayrımı hariç] birini sağlaması halinde, vergi incelemesi neticesi beklenmeksizin, genel esaslara dönüşünün yapılacağı açıklanmıştır.

Söz konusu karara aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/02/20210205-13.htm

Bu Bülten konusunda ek sorunuz olması halinde lütfen aramakta tereddüt etmeyiniz. Bu bülteni www.penetra.com.tr adresinden her zaman yükleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, bültenlerimiz mevzuattaki gelişmeleri özet olarak vermeyi amaçlıyor olup, uygulamanın doğru ve eksiksiz olarak yönlendirilmesi açısından daima profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

Dr. İbrahim Tutar

Yeminli Mali Müşavir

 

Sayfamızı Paylaşın